Zo maar een dag Groningen

Op vrijdag 9 september zijn wij met een aantal collega’s een dag uit geweest. Vanuit Almelo vertrokken we met de bus richting Groningen. Ondanks het vroege tijdstip ( 7.30 uur) zat de stemming er gelijk al goed in. Rond 10.00 uur arriveerden we in een klein dorp in de gemeente Groningen, genaamd Garnwerd. Een prachtig wierdendorpje aan het Rietdiep, ongeveer 18 kilometer ten noorden van de stad Groningen. Hier werden we, op het terras (het weer speelde die dag mee), ontvangen door Paulien Ex van Paulien Excursions, de gids van Groningen voor stadswandelingen op maat en fietstochten in Ommeland, die deze dag voor ons had georganiseerd. Voorzien van een kopje koffie bij een oud schipperscafé, genaamd Hammingh.

Nadat we onze koffie hadden genuttigd, werd ons door Paulien uitgelegd wat er voor deze dag op het programma stond. We werden ingedeeld in groepen voor een fietstocht van ongeveer 30 kilometer door het typische wierdenlandschap van Groningen. Je denkt dan al gauw oef 30 kilometer fietsen voor een dagje uit. Middels een routebeschrijving kom je langs al die wierdendorpjes (terpen), kerkjes en maren. Als je dan al die bezienswaardigheden ziet, dan besef je pas hoeveel moois het Groninger landschap eigenlijk te bieden heeft. Normaal gesproken kom je niet op deze plaatsen. Als je hier fietst is het net of de tijd even heeft stilgestaan en kun je genieten van de rust die er nog heerst. Dan is 30 kilometer fietsen echt niet ver hoor. Ik moet er wel bij vertellen dat we voor onderweg een overlevingspakket meekregen en er was ook nog een tussenstop waar we wat konden drinken. Het is een fietstocht die werkelijk prima te doen is.

Na deze fietstocht kwamen we zo rond de klok van 12.45 uur aan in de binnenstad van Groningen. Hier moesten we ons melden bij restaurant “Het Schimmelpenninckhuys”. Hier werden we voorzien van een heerlijke lunch. Dit was ook broodnodig na zo’n fietstocht. De lunch werd genoten in de binnentuin van het restaurant. Een zeer gezellige binnenplaats die je vanaf de buitenkant niet kunt zien. Erg verrassend en mooi.

Na de lunch werden we om ongeveer 14.00 uur opnieuw ingedeeld in verschillende groepen. Nu was het de bedoeling dat we de binnenstad van Groningen wat beter leerden kennen. Middels een puzzeltocht met vragen en opdrachten, moest je te voet de binnenstad van Groningen in. Via een routebeschrijving kom je langs vele bezienswaardigheden en markante plaatsen. Al lopende heb je pas in de gaten wat de stad Groningen allemaal te bieden heeft aan bezienswaardigheden. Zo hebben we bijvoorbeeld gepuzzeld in de Prinsentuin. Deze tuin is zo aangelegd dat je er namen in kunt ontdekken. Ik zeg niet welke, dat moet u zelf maar uitzoeken als u Groningen bezoekt. In het programma was zelfs de beklimming van de Martinitoren opgenomen. Een bezoek aan het Groninger museum was ook mogelijk.

De puzzeltocht was zo ingedeeld dat er natuurlijk ook voldoende tijd was om even te pauzeren op een van de vele terrassen die je onderweg tegenkomt. Hier hebben we ook zeer van genoten, mede omdat het weer zo prachtig was die dag. Tijdens deze tocht moesten we ook allerlei vragen beantwoorden over wat we hadden gezien onderweg. Had je alle bezienswaardigheden gehad en alle vragen beantwoord, dan werd je om ongeveer 17.00 uur verwacht op ’t Pannekoekschip Groningen. Hier moesten we onze opdracht inleveren. Na controle hiervan werd ons door Paulien de juiste antwoorden gegeven en werden de prijzen uitgereikt. Dit alles onder het genot van een consumptie natuurlijk. Op de boot zelf hebben we natuurlijk ook nog genoten van heerlijke pannenkoeken.

Het was een bijzonder mooie dag. Ik heb genoten van het Groningse landschap en van de binnenstad van Groningen. Je leert echt met andere ogen kijken naar een plaats waar je veel over hoort en leest. Ik kan eenieder aanraden om een keer Groningen op deze manier te ontdekken. Tegen 19.00 uur zijn we met ons allen, moe maar voldaan, weer richting Almelo gegaan.

Nogmaals dank aan Paulien Ex voor een bijzondere en geslaagde dag.

Met vriendelijke groeten,

Ben Krüders.


(terug naar Uw gids)